Caroline: « … of we geen seks wilden. Onmiddellijk, daar terplekke. Dat voorstel werd begeleid door klakkende geluiden. »

Al meerdere malen ben ik lastiggevallen en geïntimideerd op straat; dat komt vooral omdat ik alles te voet doe – en dus kwetsbaar ben – en omdat ik graag laarzen met hakken draag. Ja zeg, stel je voor. Een rok en laarzen met hakken. Ik ben bijna 44 jaar (zie er naar het schijnt jonger uit) en word dan telkenmale door jongens en jonge mannen benaderd met « psst »-geluiden – klakkend als naar een paard – of met « mademoiselle » aangesproken.

Maar het kan akeliger worden dan plat verbaal machismo.
Drie keer al ben ik vlak in mijn buurt, bij het Josaphatpark benaderd. Een keer al joggende op mijn achterwerk getikt door drie jongetjes tussen 12 en 14 jaar oud. Die vonden dat zeer grappig. Ik helemaal niet. Ik was geschokt.
Een tweede keer – vorige winter – stopte een minicooper met twee mannen in op mijn hoogte, het was donker, en bleef me zo gedurende enkele minuten volgen; de jonge mannen wilden graag dat ik instapte. Ik was als de dood dat zij zouden uitstappen! Ik reageerde boos in het Nederlands, wat dan weer tot hilariteit leidde van hun kant, maar hen toch deed verderrijden. Dat incident deed me me afvragen of ik nog de bewegingsvrijheid kon hebben om te voet van de pizzeria te komen op een winteravond!
Op halloween werden mijn vriendin, haar 14-jarige dochter en ik agressief aangesproken op de Azalealaan, ook bij het Josaphatpark, of we geen seks wilden. Onmiddellijk, daar terplekke. Dat voorstel werd begeleid door klakkende geluiden.

Ook nog ervaren: « Votre numéro de gsm, c’est un 101 ou un 102, mademoiselle? » Is dit een verwijzing naar vaginaal of anaal? Als je dan kalm vraagt of ze niet beschaamd is om een vrouw die hun moeder kon zijn zo aan te spreken, dan krijg je gelach en gegrinnik.

Gisteren: MIVB loket in Rogier, na lang aanschuiven. Ik werd begroet met een schalks « Bonjour Mademoiselle ». Ik trek effen mijn wenkbrauwen op en zeg « Ah bon, mademoiselle ». Waarop de jonge bediende: « Bien sûr, moidemoiselle ». Waarop ik: « Bon, le problème est le suivant …. » en ik geef mijn abonnement met geboortedatum op. Daarna werd ik op een neutrale toon met « Madame » aangesproken, zoals het, volgens mij, hoort. Om maar te zeggen dat je als je graag wat verzorgd of hip gekleed gaat, je een seksueel beschikbaar object bent. En soms laat men dat verstaan door een nog vrij onschuldig – maar toch betekenisvol – warm uitgesproken « bonjour mademoiselle » (met knipoog in sommige versies), en soms wordt het bedreigend en grof.

Enfin, als ik dat zo naga, dan overkomt het me wel vaak hoor. Opmerkingen, ongewenste opdringerige meerdere « bonjours » met starende blikken en gehijg of geluiden. Iets terugzeggen doe ik niet altijd. Ik wens eigenlijk zelf niet in grof gedrag te vervallen, maar anderzijds zijn zwijgen en negeren ook geen oplossing. Het is al zo ver gekomen dat ik bepaalde routes vermijd.

Ik hoop dat jullie Hollaback site concrete tips kan geven over hoe te reageren. Misschien een badge campagne à la « touche pas à mon pote » van in de jaren ’80?? Is maar een idee.

Caroline

Je suis avec toi
13+

Author:

One Response

Author comments are in a darker gray color for you to easily identify the posts author in the comments

  1. Camille dit :

    Caroline, ik woon ook dichtbij josaphat park. Ik ben 20 jaar jonger en zwanger van 8 maanden. Zo te zien is dit geen probleem voor de jongeren van +/- 14 jaar. Ik leef hetzelfde situaties bijna elke dag! Leurs parents devraient plus les tenir à l’oeil! Ils n’ont plus aucune éducation! Touts les soirs vers 23 h ils jouent au foot contre la porte de mon garage! N’ont-ils pas école? Ik hoop echt dat men voor deze situatie snel een oplossing zal vinden!

Leave a Reply

Powered by WordPress