Hannah: “Ik was bang van iemand die zoiets doet, dat hij niet veel nodig zou hebben om nog verder te gaan..”

Ik heb een 4 tal jaar in Brussel gewoond en was me wel al bewust van het geroep en grensoverschrijdend gedrag van sommige mannen. Het erge is dat ik me pas na het lezen van jullie verhalen er bewust van word dat dit niet normaal is en dat we dit niet zomaar moeten laten gebeuren. Tijdens het lezen van deze verhalen kwamen bij mij ook verschillende verhalen boven die blijkbaar wel ingrijpend genoeg waren om na al die jaren nog te herinneren, maar die ik steeds gerelativeerd had. Ik zal deze kort vertellen.

Ik ben achtervolgd geweest tot aan de poort van mijn appartementsblok terwijl die gast aan de poort bleef roepen en slaan op de poort.

Ik ben achtervolgd geweest door een auto met 4 mannen in die ik probeerde af te schudden door in 1 richtingsstraten te lopen, maar dan begon hij te spookrijden. Hij reed naast me terwijl twee mannen uitstapten om me in te sluiten. Ik ben ongedeerd weggeraakt, maar was wel bang.

Wat me nog steeds het engste gevoel geeft was dit. Ik was in de wasserette rustig aan het lezen terwijl mijn was bezig was, er kwam een man binnen ( ik was alleen) en sloot me in tegen de muur en hij begon te masturberen. Ik was te bang om te reageren en kroop stom genoeg in een hoekje. Ik was bang van iemand die zoiets doet, dat hij niet veel nodig zou hebben om nog verder te gaan dus ik deed niets. Na een tijdje ging hij dan weer weg. Ik was erg geschrokken en liep erna snel weg. Ik heb dan jaren die wasserette vermeden, maar op een dag moest ik toevallig weer naar die wasserette waar me knal hetzelfde overkwam. Ik denk zelf dat het dezelfde man was. Opnieuw was ik te bang en wist ik niet wat te doen. Ik heb hem genegeerd en hij is snel weggegaan. Dit was in de wasserette in centrum Brussel.

Zijn er nog mensen die dit daar meegemaakt hebben? Het stomme is dat ik na het eerste incident pepperspray gekocht had, maar dit nooit heb durven gebruiken uit angst dat het uiteindelijk tegen mezelf zou gebruikt worden. Mijn grote vraag is gewoon wat doe je best, hoe reageer je best in zo’n situatie? Ik spreek ook niet genoeg Frans om hun lik op stuk te kunnen geven en doe vaak gewoon alsof ik niet weet wat ze zeggen.

I've got your back!
26+

Author:

One Response

Author comments are in a darker gray color for you to easily identify the posts author in the comments

 1. hollaback! brussels says:

  Beste Hannah,

  Bedankt om je verhalen hier te delen, het moet niet gemakkelijk geweest zijn en we danken je om je dappere moed.

  Ten eerste willen we je vragen of je nog weet wat de naam is van die wasserette (uit je verhaal blijkt dat die man daar regelmatig komt)? Zo kunnen we dat concreter aanduiden op de kaart en het kan anderen verwittigen, de politie kan ervan op de hoogte worden gebracht, enz.. (je kan ons hiervoor een email sturen op [email protected])

  Walgelijk wat die mannen allemaal gedaan hebben, wat jou is overkomen. We begrijpen dat je die verhalen hebt proberen te verdringen of relativeren, maar door je verhaal hier te delen en door de ernst en het verschrikkelijke eraan te beseffen, dat is een eerste stap om een halt toe te roepen aan dit soort gedrag, aan seksueel geweld en intimidatie.

  We kunnen nooit begrijpen wat sommige mannen bezield om op een publieke plek te masturberen en vrouwen als hun publieke ‘porno’ te zien. We kunnen alleen maar concluderen dat dat soort mannen diep ziek zijn, totaal respectloos in de wereld staan en boordevol frustraties zitten.
  Het enige wat we doen kunnen tegen dat soort mensen is hun bestraffen voor hun gedrag, door effectief het te melden aan de politie, door samen met omstanders op te treden.
  Je was alleen, dus we begrijpen dat angst je overmeesterde, en dat je inderdaad bang was dat hij verder zou kunnen gaan.
  We raden je aan de tekst van Garance over zelfverdeding te lezen:
  die vind je onderaan bij onze tips hier: http://brussels.ihollaback.org/nl/support/stop-lastigvallers-tips/
  Er is ook nog dit: http://www.garance.be/cms/?Mooi-ontsnapt

  Hier is een youtube filmpje (deze vrouw is ontzettend moedig, een heldin voor vele anderen, we begrijpen dat niet iedereen deze moed kan vinden, maar misschien inspireert dit filmpje hen om de volgende keer te reageren): http://www.youtube.com/watch?v=iIlObKYwUyI

  Weet dat we achter jou staan en met deze beweging alles zullen doen om een halt toe te roepen aan seksuele intimidatie waar dan ook!

  We sturen je onze warme groeten,

  Jouw Hollaback!Brussel team

Leave a Reply

Powered by WordPress